JJ Kortlevers over het wisselvallige Ajax

JJ Kortlevers over het wisselvallige Ajax

Mijn eerste post op JJ Kortlevers besteed ik aan de wisselvalligheid van Ajax de laatste tijd. Om een impressie te geven van de wisselvalligheid: 3-3 spelen tegen Heracles en vervolgens 3-1 winnen van Manchester City. Eigenlijk is dit niet eens alleen van de afgelopen tijd, dit gaat al jaren zo. Waar komt dit nou door? De Ajax-spelers zeggen zelf van niet, maar ik zeg dat het aan de motivatie ligt.

Je ziet het al aan de manier hoe ze de wedstrijd beginnen. Tegen Manchester City straalt het hele team uit dat ze er echt voor willen gaan, ze zullen er alles aan doen te winnen van de miljoenenclub. Tegen Heracles bijvoorbeeld oogt dit al heel anders. De spelers staan dan op het veld met een instelling van ‘dit doen we wel even’. Aan de ene kan snap ik de instelling ook wel, want Ajax is gewoon veel beter als je kijkt naar de spelers individueel. Waar het tegen clubs als Heracles vaak op aan komt is strijdlust. En laat dat nou net hetgeen zijn waar Ajax-spelers níet over beschikken.

Naar mijn mening, en die deel ik hier graag op JJ Kortlevers, is het verstandig om juist tegen deze clubs meer jeugdspelers te laten spelen. Deze jongens willen zich maar al te graag bewijzen en zijn kwalitatief gezien alsnog beter dan bijv. de spelers van Heracles. De grote spelers zullen zich nu ook meer geneigd voelen dat ze wel moeten presteren, omdat er ook jonge talenten aan de deur kloppen.

Een goed voorbeeld hiervan is Miralem Sulejmani, de aankoop van 16 miljoen. Sulejmani presteert al sinds zijn komst bij Ajax zeer weinig en er lijkt nu ook daadwerkelijk een eind te komen aan zijn speelminuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Afgelopen weekend stond Victor Fischer in de basis bij Ajax, terwijl Sulejmani niet eens bij de selectie zat. Dit is een voorbeeld van de jeugd een kans geven. Fischer bekroonde zijn debuut met twee goals en maakt een goede kans volgende week weer in de basis te starten. Deze ontwikkeling maakt de andere spelers scherp, wat ten goede komt voor de motivatie van de spelers.

Wat denken jullie van deze manier van rouleren in het basiselftal? Is het echt effectief? Of moet je juist de spelers meer vertrouwen geven door ze altijd te laten spelen?

JJ Kortlevers